• Restauracja
  • O nas
  • Oferty
  • Menu
  • Kontakt
  • Rezerwacje
  • Blog
Jak rozpoznać dobrą restaurację?
9 Maj 2019

Jak rozpoznać dobrą restaurację?

Blog

Cechą definiującą restaurację jest proces przygotowywania dań na indywidualne zamówienia z wysoką dbałością o ich walory smakowe. Konsumowanie potraw w restauracyjnym lokalu gastronomicznym odbywa się przy stolikach i towarzyszy mu profesjonalna obsługa kelnerska. Odpowiedni poziom świadczonych usług to podstawowy wyróżnik dobrej restauracji, ale nie jedyny. Kultura obsługi, estetyczny wystrój wnętrza, usługi rozrywkowe i właściwe reklamowanie asortymentu to tylko niektóre z wyznaczników najwyższych standardów. Sprawdźmy, na jakie jeszcze czynniki warto zwrócić uwagę?

 

8 cech dobrej restauracji

 

  1. Różnorodny asortyment potraw. Kryterium smakowe jest bardzo skomplikowanym czynnikiem klasyfikacyjnym. Prawdziwe jest w tym przypadku powiedzenie, że o gustach się nie dyskutuje, bowiem odczuwanie smaków jest cechą wysoce zindywidualizowaną. To, co dla jednej osoby jest wyjątkowo smaczne, dla innej może okazać się absolutnie nieapetyczne. Z tego względu powinno się rozpatrywać różnorodność asortymentu potraw. Dobra restauracja dysponuje urozmaiconym menu, aby każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie – zarówno zagorzali mięsożercy, jak i wegetarianie. Warto zwrócić uwagę, czy w menu znajduje się sekcja dla dzieci. Niemniej, menu nie może być zbyt długie. Różnorodne, ale treściwe.
  2. Wysoka jakość wyrobów kulinarnych i ciastkarskich. Kuchnia w dobrej restauracji musi troszczyć się o jak najwyższą jakość przygotowywanych potraw. Niedopuszczalne jest podawanie dań gotowych i przygotowywanie posiłków z półproduktów. Składniki do każdego dania muszą być świeże, pieczołowicie wyselekcjonowanie i nie wzbudzać wątpliwości, co do ich pochodzenia. Walory smakowe muszą zostać wsparte zapachem oraz dekoracyjną aranżacją dania na talerzu. Wartości kulinarne są bezpośrednio warunkowane kwalifikacjami personelu.
  3. Spersonalizowany profil kulinarny. Restauracje, które łączą w sobie kilka skrajnie różnych stylów kucharskich są najprawdopodobniej dowodem na brak wyspecjalizowanych umiejętności kulinarnych. Menu dobrej restauracji powinno być spójne. Lokale oferujące chińszczyznę obok włoskiej pizzy i tradycyjnego bigosu lepiej omijać szerokim łukiem. Warto zwrócić uwagę, czy w karcie dań określane jest pochodzenie produktów oraz czy kucharze korzystają z produktów sezonowych.
  4. Estetyczny wystrój wnętrza i odpowiednie wyposażenie sal konsumpcyjnych. To warunek konieczny, aby klient restauracji mógł poczuć się komfortowo. Dobra restauracja musi być schludna, estetyczna i zaaranżowana z rozmysłem. Subtelna elegancja jest stylistycznie ponadczasowa, ale dużą popularnością w ostatnich czasach cieszą się restauracje tematyczne, specjalizujące się w kuchni regionalnej i dostosowujące do niej wystrój wnętrz. Uszkodzone stoliki, łuszcząca się farba na ścianie, niewystarczająca ilość miejsc siedzących i w końcu zanieczyszczone podłogi (lub co gorsza zastawa i sztućce) to cechy absolutnie dyskwalifikujące. Warto zwrócić uwagę na zapach, jaki panuje w pomieszczeniu – powinien być świeży i pociągający. Zatęchłe powietrze i woń spalenizny z pewnością nie będą zachęcające.
  5. Organizowanie przyjęć okolicznościowych i świadczenie dodatkowych usług. W czasach współczesnych profil świadczonych usług ulega dynamicznym modyfikacjom. Obecnie każda dobra restauracja musi wzbogacać swoją ofertę o usługi dodatkowe, takie jak catering, wydarzenia kulturalno-rozrywkowe oraz możliwość organizacji w lokalu wesel, przyjęć, imprez okolicznościowych czy wieczorków integracyjnych. Wszechstronność i elastyczność to zdecydowanie atuty dobrej restauracji.
  6. Wysokie standardy obsługi kelnerskiej. Dobra restauracja to dobra obsługa kelnerska. Personel powinien być schludnie i jednolicie ubrany oraz przeszkolony w zakresie technik obsługi gości i serwowania potraw. Sztuka kelnerka ma bardzo długą tradycję i właściwe opanowanie jej zasad to proces długotrwały. Kelner powinien pomóc nam dokonać wyboru, nie naciskając na konkretny produkt, a w trakcie konsumpcji upewnić się, czy danie nam smakuje. Konieczne jest powitanie gościa przez kelnera i wskazanie mu stolika. Brak zainteresowania ze strony obsługi to bardzo duży minus. Atutem dobrej restauracji jest też umiejętność reakcji na błędy. Nieprawidłowo przyrządzone danie powinno być od razu zrekompensowane nowym posiłkiem na koszt lokalu.
  7. Dbałość o reklamę i wizerunek medialny. Jednym z podstawowych wyznaczników pozycji współczesnych firm na rynku jest ich wizerunek medialny. Troska o najdrobniejszy detal kampanii reklamowej i pracowanie nad skutecznym brandingiem świadczą o kompleksowym podejściu do realizowanych celów i pełnym profesjonalizmie. Jej wyznacznikami są między innymi jednolita identyfikacja wizualna i spójny system promocji. Reklama musi być widoczna, ale nie może być nachalna. Opinie klientów bardzo często kształtuje również wygląd strony internetowej.
  8. Dobry stan techniczny zaplecza sanitarnego i technicznego. Dostęp do węzła sanitarnego to oczywiście konieczność. Istotny jest jednak jego stan techniczny oraz wygoda eksploatacji. Łazienki powinny być sterylnie czyste, zadbane i wyremontowane. Ważne jest zachowanie podziału na ubikację damską oraz męską. Zwróćmy także uwagę, czy budynek dysponuje oddzielnym pomieszczeniem dla osób palących, wystarczającą liczbą miejsc parkingowych, kącikiem zabaw dla dzieci oraz przechowalnią odzieży wierzchniej.
Romantyczna kolacja dla dwojga. Jak ją zorganizować? Wywiad z szefem kuchni- Michałem Świątkiem

Related Posts

Sylwester 2019

Blog

Sylwester 2019

Bez kategorii, Blog

Wywiad z szefem kuchni- Michałem Świątkiem

Romantyczna kolacja dla dwojga

Blog

Romantyczna kolacja dla dwojga. Jak ją zorganizować?

Adres

ul. Moniuszki 10
81-829 Sopot
(w Hotelu Opera)

Rezerwacje i kontakt

tel. 504-025 -667
tel. 58 555 56 04
restauracja@symfoniasmakow.pl

Godziny otwarcia

od Poniedziałku do Niedzieli
od 14:00 do 22:00

Realizacja: Tworzenie stron internetowych
© Symfonia Smaków

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę plików cookies w swojej przeglądarce.
  • Jesteśmy na Google+Google+
  • Jesteśmy na TwitterTwitter